Get Adobe Flash player

mp

Przekształcenie – Reforma

Od 1 września Gimnazjum nr 8 w związku z przekształceniem placówek oświatowych zostało połączone ze Szkołą Podstawową nr 37

Informacje  i aktualności znajdują się na stronie Szkoły Podstawowej:

http://sp37.eu/

Zebrania z rodzicami

14 wrzesień 2017:

16:30 klasy 2

2A sala  626

2B sala 703

17:00 klasy 3

3A sala 706

3B sala 623

ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO 2017/2018

Uroczyste rozpoczęcie roku szkolnego 2017/2018 odbędzie się 4 września /poniedziałek/na forum sportowym:

godz. 9.00     klasy 2-7 oraz oddziały gimnazjalne,

Podręczniki na rok szkolny 2017/2018

Podręczniki do klasy drugiej i trzeciej będą  zakupione przez szkołę i wypożyczone  uczniom na początku roku szkolnego.

Projekt – „Jeśli nie drożdżówka to co?”

„JEŚLI NIE DROŻDŻÓWKA TO CO ?”

Nowy rok szkolny 2015/2016 zaskoczył wszystkich uczniów rewolucyjnymi zmianami w szkolnym menu: zakazano niezdrowego jedzenia, zabroniono używania cukru i soli, ze sklepików szkolnych (tych, które jeszcze pozostały!) zniknęły nawet tytułowe drożdżówki.

Grupa uczniów z klas 3 postanowiła przyjrzeć się bliżej przyczynom tych zmian. Dlatego w październiku 2016, pod opieką pani Urszuli Chrobak oraz pani Mirosławy Galas, postanowiła stworzyć projekt gimnazjalny pt.: „Jeśli nie drożdżówka to co ?” czyli na czym polega zdrowe odżywianie, jak mądrze skomponować swoje drugie śniadanie do szkoły.

Celem projektu było przybliżenie wiedzy o tym, jaki  wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie mają poszczególne grupy składników odżywczych; zaznajomienie z chemicznymi dodatkami stosowanymi w przetworzonych produktach spożywczych;  podniesienie świadomości o tym,  jaki  skład mają kupowane przez nas produkty żywnościowe; pokazanie zdrowej, niedrogiej alternatywy dla „śmieciowego” jedzenia oraz zachęcanie do zmiany nawyków żywieniowych.

W pierwszym etapie projektu, uczniowie zapoznawali się z konsekwencjami niezdrowego odżywiania i poznawali szkodliwe składniki żywności, na podstawie filmu pt. „SUPER SIZE ME” oraz prelekcji na lekcjach wychowawczych.

Drugi etap projektu polegał na  przygotowaniu przez uczniów  krótkich filmów/ prezentacji na różne tematy związane z problematyką zdrowego odżywiania.

Oto efekty pracy i poszukiwań uczestników projektu:

„To tylko 100 kcal” Kamila Olszewska, Kamila Piwowarczyk

„Co się kryje pod E-….” Remigiusz Drewniak, Dominik Chrobak

„Lekko, ale czy zdrowo?” Nikola Niemczyk, Aneta Jakubczak

„Co do picia?” Nikodem Wilk, Kamil Szewczulak, Bartłomiej Bem

„Czy olej palmowy na pewno jest zdrowy?” Jakub Procner

„Całe zło GMO” Patryk Adamiec

„Glutaminian sodu – smaczna pułapka” Monika Król, Aleksandra Mandziak

„Syrop glukozowo- fruktozowy:  niebezpiecznie słodki ” Ewa Gancarczyk

„Czy tłusto może być zdrowo?” Kornelia Piskorczyk

Uczniowie klasy 3b: Arkadiusz Krasiński, Nikola Bociek, Marta Sitek, Patrycja Hawryłeczko, Mateusz Mędrek, Wiktor Stawowy, Ewelina Gąsiorek, Tymoteusz Rogoziński i Viktorie Verekowska przygotowali cykl prezentacji poświęconych zawartości cukru w różnych produktach spożywczych.

Ostatni, trzeci etap projektu, to spotkanie z inżynierem dietetykiem panią Małgorzatą Skórzak oraz degustacja zdrowych produktów żywnościowych.

Pani dietetyk opowiadała o tym co, kiedy i ile jeść, żeby być zdrowym i uniknąć plagi otyłości. Można było też zadawać indywidualne pytania związane ze zdrowym trybem życia.

Wspólna degustacja zdrowych potraw, była okazją do poznania nowych smaków (pesto, humus) oraz do przekonania się, że zdrowe zamienniki niektórych pokarmów też mogą być bardzo smaczne (makaron razowy, jogurt naturalny).